mycket om lite & lite om mycketPosts RSS Comments RSS  

Det där med kolhydrater (+ 2 recept)

För en månad sen gjorde jag slut med kolhydraterna. Jag hade läst om LCHF bra länge (inte bara i den länken), men då jag aldrig varit benägen att följa dieter strikt bestämde jag mig först nu för att haka på, men med inställningen att börja mjukt och ta det pö om pö.

Det första som åkte var sockret. Inga större problem där då jag aldrig varit en gottegris/bull- och kakmonster (utom just dagen före mens, och då har det mest varit lite mörk choklad eller lakrits, gärna i kombination, som jag suktat efter) så den största utmaningen där var att skippa sockret i kaffet.

Med tanke på att jag dricker en hel del kaffe varje dag var det där jag fick mitt största sockerintag ifrån. Först så provade jag att helt skippa sockret (jag dricker mitt kaffe med skummad mjölk smaksatt med just socker och vanillinsocker så jag skippade sockret och bytte ut vanillinsockret mot äkta vaniljpulver) men kaffet smakade fan utan sötman.

Eftersom jag när jag började dricka kaffe då inte hade socker i tänkte jag att jag nog kunde dra ner på sockret lite i taget istället och på så sätt vänja mig. Det smakade likväl fan. Glad blev jag då när jag hos min lokala Ica-handlare hittade suketter från Cederroth som inte innehåller en endaste kolhydrat, så med en burk laddad med 1200 små piller motsvarande en sockerbit i sötma har jag så jag klarar mig på kaffefronten ett bra tag framöver.

Andra källan för sockerintag var läsk och saft, men att byta ut det till smaksatt mineralvatten var inga som helst problem. Den lilla skvätten läsk som jag smaksätter mitt vin med lär jag inte avstå ifrån innan jag hittar nåt som ger samma smakupplevelse iaf. (Ja, jag har provat med smaksatt mineralvatten, men det funkar liksom inte.) Nåja, så ofta dricker jag inte vin att den smaksättningen kan ses som ett jätteintag av kolhydrater så det får vara bra så. Cider och öl finns dock inte längre med på “drinklistan” för mig, och inte heller drinkar av “groggvariant”. Iofs så har jag alltid varit en vin eller whisky-människa–den enda grogg jag dricker är gin och tonic, men det är så sällan så det inte är nåt jag saknar att skippa.

Samtidigt som jag kämpade med att skippa sockret så la jag helt av med alla tillbehörskolhydrater i form av pasta, ris och potatis. Det var inga som helst svårigheter eftersom jag tidigare alltid tagit mer av själva kötträtten än tillbehöret så att inte ta något alls och mer av resten (eller dra till med en sallad av nåt slag) gick lätt som en plätt.

Bröd var det tredje som åkte, men även där har jag alltid haft ett berg av pålägg på varje macka så det jag gjorde på den fronten utöver att äta färre mackor var att kolla på vad för bröd jag använde.

Några bra recept på lågkolhydratbröd att baka själv har jag inte hittat (som om jag skulle orka baka!), men om jag stöter på Low Carb eller Ny Start i nån affär så är det vad jag köper. Att beställa hem lär jag nog inte göra, men ett tips till den som orkar.

När jag väl tar en macka med ett berg pålägg så blir det finn crisp-varianten eller ett tunt delikatessknäcke/tunnbröd om jag vill ha hårt bröd och ett rågbröd av pumpernickel-typ (som faktiskt innehåller nästan hälften kolhydrater per 100 g jämfört med annat bröd) om jag vill ha mjukt. 1-2 skivor av de brödsorterna ger faktiskt inte så värst mycket kolhydrater med tanke på att de är så tunna och vräker man på av pålägg (skinka/korv, ost/keso, avacado osv) blir man oftast mätt på bara en macka. Iaf jag.

Nästa grej att åtgärda var mejeriprodukter. Smörgåsmargarin och stekfett byttes snabbt ut till smör och på kvällen tärnar jag upp ca 50 g och lägger i en burk för att ha där mjukt smör tarvas. Typ till en morgonmacka eller att röra ner i två hårdkokta och hackade ägg (med lite lök och kanske några räkor). Det roliga i det hela är att jag faktiskt börjat äta frukost igen. Grädde, creme fraiche, gräddfil, ost, majonäs osv osv köps aldrig i s.k. lättvarianter utan alltid i den variant som finns med mest fetthalt.

Vad har då denna enkla omläggning av kosten gjort för mig?
Det första jag la märke till var att magen blev vän med mig igen. Kortfattat kan jag väl säga att den gör vad den ska och det regelbundet.
Det andra jag la märke till var i samband med att jag gick för att handla att jag gick i rask takt utan att varesig få ont i kroppen (ja, jag har fibromyalgi) eller bli anfådd (ja, jag är på gränsen till överviktig).
Där och då insåg jag att jag knappt hade behövt ta en värktablett på ett par veckor. (tidigare tog jag minst en om dagen)
Det fick mig att inse att jag inte heller hade haft ett migränanfall under samma tid och i övrigt börjat återfå min sedan länge förlorade energi då den blöta tunga filten av ständigt närvarande trötthet verkade ha lättat en bra bit.

Min enda intention med denna kostomläggning var för mig att se om jag kunde börja må bra igen. Skitsamma om jag gick ner eller upp i vikt så länge jag inte hade ont och faktiskt hade energi att göra saker, och det har mer än väl uppfyllts. Huruvida jag har gått upp eller ner i vikt vet jag faktiskt inte ens då jag inte ens äger en våg, men om det är en bieffekt så tas den tacksamt emot. Huvudsaken är dock att jag verkar kunna röra på mig mer och mer utan smärtor och bedövande trötthet som följd. Håll tummarna för mig att detta håller i sig.

Det blev långt det här, men för att göra ett kast till de i rubriken utlovade recepten så började jag skriva detta i åtanke att grilltiderna är här och även om den goda köttbiten är i fokus där vill de flesta ha ett tillbehör och många nöjer sig då med en färdigköpt bunke med potatissallad (som ju innehåller en jävla massa kolhydrater) så jag tänkte bjuda på två alternativa grillgeggor (som vanligt så rör det sig om recept för 4 normalportioner)  som går snabbt att göra, so here goes:

Nästan potatissallad
Ingredienser:
2-3 zucchini (beroende på storlek och om de innehåller kärnor, men ca 600 g)
½ (eller en liten) aubergine (100-150 g)
1 dl hackad lök (gul, röd, purjo, sallads–vad du föredrar)
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 tsk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
salt & peppar
färsk persilja (valfritt)

Tillredning:
Skala och tärna (ta bort eventuella kärnor) zucchinin i 1×1 cm och lägg den i en kastrull med kokande saltat vatten. Låt koka tills en tandpetare/gaffel lätt går i en tärning (det ska inte släppa, lite al dente ska det vara), ta av spisen, häll av vattnet, låt svalna.

Vispa grädden löst, förslagsvis i den skål du tänkt servera salladen i, och blanda sedan ner creme fraiche, majonäs, dijonsenap samt den hackade löken. Pressa sedan ner vitlöken och salta och peppra efter behag. Riv auberginen (bör bli runt 1 dl) och vänd ner den samt den avsvalnade zucchinin (som lär ligga runt 8 dl-1 l).

Strö på en näve rivna persiljeblad på toppen om behov av dekoration finns. Färdigt att servera.

Krämig medelhavssallad
Ingredienser:
2-3 zucchini (beroende på storlek och om de innehåller kärnor, men ca 600 g)
100 g färskost (gärna vitlökskryddad–förslagsvis philadelphia, cantadou eller bonjour)
½ dl majonäs
2 dl grekisk (eller turkisk) youghurt
1-2 msk olivolja
1 tråg körsbärstomater (eller 3-4 normalstora tomater)
20-30 kärnfria oliver (kalamata eller svarta efter smak–eller för den delen blandat)
1 rödlök
1 påse/knippe ruccola (tillräckligt så att det blir ca 1 dl grovhackad)
basilika (1 msk hackad färsk eller 1 tsk torkad)
salt & peppar
1 vitlöksklyfta (valfritt, men rekommenderas om färskosten var naturell)
smör

Tillagning:
Skala och tärna (ta bort eventuella kärnor) zucchinin i 1×1 cm och lägg den i en upphettad stekpanna, rör runt tills ingen mer vätska puttar ur zucchinitärningarna, tillsätt smör och låt dem suga åt sig tills de är glansiga (det lär gå åt en hel del), krydda med salt och peppar samt basilika och stäng sedan av plattan när även basilikan dragit åt sig av smöret och låt svalna.

Medan zucchinin svalnar blandas färskost, olivolja, majonäs och youghurt till en jämn smet i bunke/skål, för enkelhetens skull det kärl du tänkt serva i. Om färskosten är naturell tillsätts här den pressade vitlöksklyftan.

Grovhacka tomat (om kärnorna och omkringliggande vätska går med är en smaksak), oliv, ruccula och lök och vänd ner dem en och en i smeten. Vänd slutligen ner den avsvalnade zuccinin.

Finns behov av att toppdekorera så rekommendera en tomatros lagd på färska basilikablad. Klart att servera är det oavsett.
(Färskosten kan förresten med fördel bytas ut mot fetaost, gärna då en som legat i kryddad olja men då utesluts oljan i smeten.)

(Disclaimer: Jag har på inga sätt och vis fått ersättning av något av de företag som jag nämner i denna bloggpost. Bara så ni vet.)

One Response to “Det där med kolhydrater (+ 2 recept)”

  1. Jäklarns vad roligt att du har hittat något som får dig att må bättre. Hurra för det!

    Jag tar det lilla lugna, började klura i höstas på vad som borde bytas ut och vad som kunde komma istället och jag är inte riktigt där än. Jag är inget ess i köket heller, så jag är försiktig med att utesluta saker om där inte finns något alternativ. Fasar för att stå med blankt sinne och tomma skåp när magen kurrar. :D
    Det är nästan magiskt, den där första insikten att… fan vad bra jag mår. Blodsockerdippen efter lunch, att slippa den gjorde mig närpå religiös. ;)

    Hursomhelst, kul att läsa. Tack för recepten!