mycket om lite & lite om mycketPosts RSS Comments RSS  

think tank

Jag bollar ofta idéer med min kära på icq/msn (eller rättare:pidgin) och är han inte online så brukar jag använda meddelandefönstret som ett stumt bollplank istället – dvs antingen så svarar han när han läst det jag skrivit eller så ligger det jag skrev kvar där som en förvaringsficka för mig själv att plocka fram idéerna och tankarna ur via historyloggen när jag väl kommer ihåg att jag en gång formulerat dem.

Nåja, drf sover redan så bollplanket är stumt och detta är vad jag deponerade lite tidigare inatt mellan mina bloggläsningar:

(03:46:44) nef:
klurade lite efter att ha läst det här inlägget av emma med tillhörande kommentarer:
http://opassande.se/index.php/2008/12/04/ideer-om-vad-vi-kan-gora-efterlyses/

det jag kom på var att starta två sidor.

(03:49:09) nef:
den första skulle heta typ “kulturkase” och där skulle man kunna meddela vilka kulturalster som man redan äger i form av böcker, lp-skivor, cd-skivor, dvd-filmer, vhs-filmer osv som man skulle kunna tänka sig att lägga i en och samma hög som sedan rent symboliskt skulle tändas på de 1 april om ipred implementeras.

(03:52:10) nef:
den andra skulle heta “digitaldump” och där skulle man kunna meddela vilken slags “kulturvara” som man fått upp ögonen för som man lät bli att titta närmare på (aka ladda ner) för att ta redan på om man kunde tänka sig att investera i ett fysisk exemplar eller inte. sen så skulle man efter upphovsrättsindustrins mall kunna räkna samman summan och redovisa eventuella intäkter som de faktiskt gick miste om.

(03:54:32) nef:
ang. “kulturkase” så är ju frågan om man ens kan få tillstånd att tända en kase av det slaget ens om det sker på stora “kasedagen” 30 april, men det skulle kunna göras en uträkning på hur stor brasan skulle blivit om den faktiskt kom till stånd.

(03:56:49) nef:
och ang. “digitaldump” så är det ju inte alls säkert att en nedladdning (aka provsmakning) ens skulle ha lett till ett köp men rent symboliskt så skulle man säkert kunna göra en uträkning på uphovrättsmaffians premisser, dvs 1 nedladdad fil = 1 förlorad inkomst, och sen se vad summan kommer upp i.

(03:58:17) nef:
nåja. bara lite idéer – jag har ju varken kunskapen eller möjligheten att göra detta…

Med andra ord – nån annan som har både kunskaperna och möjligheten att ta vara på mina idéer (typ skapar-en/-na av fildelningsskuld kanske?) har fritt fram att göra så om de anser idéerna vara nåt att hänga i granen.

5 Responses to “think tank”

 1. [...] som likt nyckelhål och rättvisemärkning kan fungera för underhållningsindustrin. Nef har slängt ut några idéer om alternativa webbsidor [...]

 2. [...] gabriel, politiker, stöld, tracy chapman, upphovsrätt |   Opassande jobbar på. Hon har samlat och listat förslag på vad som kan göras för att protestera och försöka genomförandet av [...]

 3. Spontant tror jag inte det är några större problem att få tillstånd för en kulturkase, lite beroende på var man förlägger den och vilka säkerhetsåtgärder som finns tillgängliga på platsen (släckare o.s.v.).

  Sedan kom jag på att kulturkasen skulle innehålla en massa plast i olika former och då tror jag det kan bli lite värre (förutsatt att man nu berättar vad det är man ska elda), fast jag tror inte det skapar några problem.

  Gillar hursomhelst idén :D
  Och om man inte får elda upp den så kan man ju lämna den på väl vald plats som ett monument.

  Otyg’s last blog post..Skyttegravskriget är igång

 4. [...] lite långt från IPRED-lagen. Därför slutar jag med svamlet om det efter jag kommenterat ett av nefs små förslag: den första skulle heta typ “kulturkase” och där skulle man kunna meddela vilka kulturalster [...]

 5. Jag kom just på att om du fortfarande vill göra det där “Phil says no..” inlägget så måste du ju veta hur du hittar videorna, så om du vill göra det ringer jag dig imorron och guidar dig och om inte så ringer jag dig ändå! :D

  Puss <3