mycket om lite & lite om mycketPosts RSS Comments RSS  

Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez

När jag såg länken till denna torrent i kommentarerna på Ricks senaste postning (en postning som jag förresten fick i min feed redan i natt trots att den tydligen var satt som en tidsinställd bomb att publiceras först kl 15:00 idag) och laddade ner den så slogs jag av en sak – är det inte fildelning som det heter?

Speedy gonzalesJag har iofs tänkt på det tidigare, men denna gång så var det mer uppenbart då det handlade om en torrent som just kommit upp. Varför i helvete är folk som sliter torrents så förbannat ogina att de direkt när de fått vad de vill ha så dödar de torrentfilen och slutar därmed att seed:a? Eller kanske det bara är som så att jag har en extra snäll ådra och av tacksamhet låter min torrentklient stå på oavsett om allt är “completed” just för att ge andra som började slita detsamma som jag slet lite senare än jag började att faktiskt få det som jag fått? Visst, de (och även jag) delar ju med oss av det vi redan fått samtidigt som vi får delar som vi inte fått, men jag låter iaf klienten stå på minst en timme efter att alla nedladdningar är klara. Eller tills nån i familjen som sitter vid nån annan dator börjar klaga på att deras trafik börjar gå segt.

Efter att ha sett och hört Ricks tal så slogs jag av en annan sak. Det stod nämligen på en banner nåt i stil med att “Från den 1 juli kommer din e-post[...]“. “Första juli!?”, tänkte jag då. Snacka om snabba puckar! Det är ju bara 14 dagar efter att förslaget förväntas att klubbas igenom. Första gången jag såg det datumet i en tråd på Flashback så trodde jag att det helt enkelt hade glömts att sättas ut årtalet 2009. Eller för den delen 2010 så att det hann gå igenom innan ett eventuellt regimskifte sker det året. Men det är alltså i år som det avser? Har det verkligen hänt tidigare att ett lagförslag klubbas igenom för att sedan faktiskt bli en fix färdig lag bara fjorton dagar senare? Jag tycker iaf att det låter konstigt.

SlowpokeTredje grejen som slog mig var att bredvid den där bannern så ser man klart och tydligt någon som står med en “riktig” kamera på ett stativ. När det som fångades upp av denna kamera finns att titta på så hoppas jag att någon tipsar mig eller drf om var det finns att finna. För som sagt–det blev en mycket god och lång natts sömn för oss (fredag natt är ju som sagt den natt som drf tar igen all sömn han inte fått under veckan som just passerade) och iom att jag inte orkade med ett väckningsbråkande en ledig dag så bestämde jag mig för att somna om igen själv efter att jag försökt att väcka honom sisådär en 10 ggr (snooze med 6 minuters intervall på mobilen) mellan kl 10 och 11. När han sedan vaknade av sig själv och gick upp lite mer än en timme efter det så bestämde jag mig helt resolut för att ligga kvar tills min egen kropp ansåg sig nöjd eftersom jag då visste att “sista tåget” för att hinna till Stockholm i tid redan passerat. Och vaknade gjorde min kropp först när doften av nybryggt kaffe nådde min näsa nån gång när klockan närmade sig halv två. Och fan så skönt det var att för en gångs skull låta kroppen bestämma!

12 Responses to “Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez”

 1. Jag har faktiskt snickrat ihop en server, som i ärlighetens namn inte fungerar så överdrivet bra då hårddiskarna i den meddelar att de är sönder och bör bytas ut (den fungerar dock bättre än hårddiskarna vill ge sken av ;-) ), vars främsta uppgift är just att fildela torrents dygnet runt.
  Jag måste dock erkänna att i kaoset som följde av inte mindre än två byten av operativsystem på servern (varför, oh varför, envisas jag med att försöka med Linux!?) så var jag tvungen att sluta seeda ett par torrents. Dock brukar jag seeda minst tills jag når 250%.

  Det finns dock ett undantag; saker jag laddar ner men sedan inte använder. Om filmen visar sig vara så kass att jag inte ens orkar 5 minuter av den så vill jag inte att den ska ta plats. För problemet är just det. Jag har “bara” 100 gig, och det är mindre än 30 gig jag har som inte är fyllt av tidigare filer, så jag har inte plats för att låta allt ligga kvar.

  Så vitt jag vet så är det precis så bråttom att få igenom lagen eftersom det eventuellt kommer en ny grundlag som gör FRA-lagen olaglig. Men jag tror det är mest önsketänkande, eller så är det så att alla partier vill kunna peka på något och säga att “vi var minsann emot polisstaten när det hela började”, samtidigt som de försöker få alla att glömma bort vad de gjorde för att införa det.

  Sist men inte minst, något du kan få vara lite avundsjuk över; jag ligger alltid kvar tills min kropp säger åt mig att gå upp. Tyvärr ligger jag allt för ofta kvar även efter det, vilket förstör hela dagen. *hmm* -Kanske inte riktigt något att vara avundsjuk över trots allt?

 2. Ah, det var du som fick den tidigt. :) Jag klantade mig El Mejor Gigante inatt när jag tidsinställde den — jag satte den att släppas klockan 15:00 den 31 maj, och sedan skulle jag ställa in serverns klocka så att den gick exakt rätt. Genom blandad klantighet satte jag serverns klocka till klockan 23 på kvällen den 31 maj — alltså efter nyheten skulle varit släppt.

  Jag hann se att någon hämtade storyn genom RSS, fick panik, drog nätverkssladden till hela parken och började felsöka, och kom på att jag hade ställt klockan fel. Men jag hade ju fortfarande ingen aning om vem som hade fått den redan på natten.

  På morgonen såg jag att storyn iaf inte var ute, så vi fortsatte som vanligt. Och nu vet jag dessutom att det var du. Tack för att du inte spred det. :)

  Rick

  Rick Falkvinge (pp)’s last blog post..Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar…

 3. @Rick
  Nå, nu hämtade jag ju den inte rent aktivt utan det var min “intelliupdate” på Feedreader som ansåg att det var dags att kolla din blogg och just då råkade få en träff. Men självklart så föll det mig inte in att sprida det. Det var ju din bomb att brisera–dock så hoppade jag högt här i stolen och gapade till drf “Men vad fan!? Det här ska ju inte jag ha? Varför i helvete fick jag en feed på något som är satt att publiceras om 10 timmar!?”. Och självklart så såg även han vad det var som du hade skrivit, men som sagt–att sprida det vidare såg vi inte som vår sak att göra. :D

  Tråkigt dock att se att Computer Sweden släppte nyheten redan 14:46 trots att du i ditt tal sa att det var 15:10 (om jag inte missminner mig?) som nyheten skulle nå alla nyhetsförmedlare. Den artikeln hade iofs mer att önska–vad då “Han offentliggör inspelningen på ett offentligt möte på Medborgarplatsen i Stockholm den 31 maj.”? Den journalisten verkar ha problem med tempus.

  Å andra sidan–övriga nyhetsförmedlare verkar inte anse sig ha något att förmedla… *skaka på huvudet*

 4. [...] frågor när resten av oss stundtals grottade ner oss i bloggnörderi, och det var supertrevligt! Nef och drf (som båda passar på att analysera läget ändå) låg och drog sig, vilket jag i och för [...]

 5. [...] Caught in the Act, Cynism, Drottningsylt, Joshens Humla, Mia, Motpol, Opassande, Oscar Swartz, Polymeriska Tankar, ProjO ett, två, tre, Stationsvakt, Snowflakes in Rain, Teflonminne, Tentativa [...]

 6. [...] i går… Svensson: Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i Sverige Teflonminne: Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez Polymeriska tankar: I elfte timmen Drottningsylt: Bara för att jag är paranoid så betyder det [...]

 7. “Jag har faktiskt snickrat ihop en server (snip), vars främsta uppgift är just att fildela torrents dygnet runt.”

  Precis vad jag också gjort, bortsett från att jag har två sådana servers (hade tre, men en gick till den stora datorhallen i himlen). Alla har väl någon skräpdator över idag, annars kan man köpa en på tex inrego.se för en tusenlapp. Det blir inte bara enklare att seeda, man separerar också tankningarna från övrig verksamhet, vilket är bra om man behöver starta om maskinen eller något liknande.

  “varför, oh varför, envisas jag med att försöka med Linux!?”

  För att det är bättre.

  “Dock brukar jag seeda minst tills jag når 250%.”

  Jag har två sådana där jobbiga 24 Mbit ner, 1 Mbit upp-linor, så jag kan sällan göra det, men jag kompenserar genom att seeda ovanliga filer med få källor väldigt länge istället, så att de inte ska dö.

  “Så vitt jag vet så är det precis så bråttom att få igenom lagen eftersom det eventuellt kommer en ny grundlag som gör FRA-lagen olaglig.”

  Kommer det en ny grundlag som gör den olaglig så blir den olaglig även om den finns sedan tidigare, så det ska inte ändra något.

 8. WysiWyg skrev:

  “varför, oh varför, envisas jag med att försöka med Linux!?”

  För att det är bättre.

  Inte i min erfarenhet. Av någon anledning så ska det alltid till att röja i systemets innersta konfigurationsfiler, alltid med varningen att om du gör något fel så skiter sig allt, för att göra de mest grundläggande saker. Bara en sak som att få datorn att mounta en NTFS-partition automatiskt när datorn startas visade sig vara extremt svårt. Och alla jävla rättigheter åt alla håll och kanter. Jag var tvungen att ungefär en gång om dygnet ge samtliga användare full access till de filer jag ville använda via nätverket, eftersom den verkade glömma bort detta efter ett tag. Mycket mysko.

  Jag kan hålla på i dagar och beklaga mig över Linux, men personligen så anser jag helt enkelt att Windows fortfarande äger Linux. Tills det kommer en Linux dist som faktiskt har ett “Windows-läge” där man får välja bort allt krångel.

  WysiWyg skrev:

  “Dock brukar jag seeda minst tills jag når 250%.”

  Jag har två sådana där jobbiga 24 Mbit ner, 1 Mbit upp-linor, så jag kan sällan göra det, men jag kompenserar genom att seeda ovanliga filer med få källor väldigt länge istället, så att de inte ska dö.

  Jag har en 8/1 lina. Men visst, det tar en förjävligt lång tid. Men visst kommer man upp i det efter ett tag. Och om de är mer obskyra så dröjer det också desto längre (dvs jag seedar längre) för dem att nå upp till 250%.

  WysiWyg skrev:

  “Så vitt jag vet så är det precis så bråttom att få igenom lagen eftersom det eventuellt kommer en ny grundlag som gör FRA-lagen olaglig.”

  Kommer det en ny grundlag som gör den olaglig så blir den olaglig även om den finns sedan tidigare, så det ska inte ändra något.

  Vilket gör det hela så mycket mer skrämmande; vad är det de hoppas hinna med innan lagen blir olaglig? Samtidigt verkar det finnas skäl att misstänka att det inte är så lätt. Grundlagen kan mycket möjligt stoppas av S, jag antar att de delar på bördan att avskaffa vår demokrati, och det verkar finnas lagar som styr att en lag som går emot en grundlag inte automatiskt är fel. Eller något. Iaf så jag förstod saken.

 9. WysiWyg skrev:

  Tills det kommer en Linux dist som faktiskt har ett “Windows-läge” där man får välja bort allt krångel.

  Say hello to Ubuntu. ;)

  drf’s last blog post..Vem är knäpp?

 10. Det riktigt smärtsamma i historien är självklart det faktum att det faktiskt var senaste Ubuntu jag använde. :-/

  Visst, om man bortser från att den är ungefär hälften så rask som Windows XP, av någon anledning, så var det några få saker jag ville göra som inte fungerade som jag ville. Som sagt så ville jag dela ut min NTFS-partition med fulla rättigheter i nätverket (ja, jag vet att det inte är säkert), men eftersom Ubuntu inte mounter den automatiskt förens man faktiskt, i Ubuntu, försöker öppna den så föll allt bort varje gång jag startade om burken (vilket var ovanligt ofta för att vara Linux om jag får säga det själv). Och när man alltså var tvungen att börja rota i systemfilerna, och gissa sig till vilken av alla dev som är rätt hårddisk, så fick jag nog. Det funkar helt enkelt bättre med Windows. Allt fungerar från början precis som jag vill, det går snabbt och smärtfritt och jag kan göra allt det jag vill göra.

 11. [...] Pirater som kämpar (ett ganska slumpmässigt urval): Anna, Emma, Hanna, Christian, Johan, Andra Sidan, Tommy, Drf, Nef [...]

 12. [...] – trevlig trots bedrövliga omständigheter Manifestationen Vi är i krig FReAk out! Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez Överdirektör för FRA: “Nu ska vår avlyssning bli laglig.” De3monstrationen idag [...]