mycket om lite & lite om mycketPosts RSS Comments RSS  

Anonym, okänd, troll eller bara dum?

Läser hos mymlan och blir arg. Jag började att skriva det nedanstående som en kommentar, men insåg rätt snart att det skulle bli så pass långt att eget blogginlägg vore bättre efter lite finputsning. Och med tanke på att jag inte postat ett eget inlägg på över en vecka så tar jag det här istället.

Därav så är detta inlägg adresserat främst till mymlan själv och andra som råkar/t ut för samma sak, men även till alla muppar därute som beter sig som småungar som lägger ner en påse med hundbajs, sätter eld på den, ringer på – och slutligen springer därifrån innan någon öppnar.

bullyingJag får nog instämma i trötthetssuckarna i kommentarena hos mymlan. Ett fragment av suckandet får nog gå till mig själv för att mina fördomar bekräftades. Det är ofta i en skräckblandad förtjusning som jag ser sådant. Samtidigt som jag inte vill vara fördomsfull så är det ju en tillfredsställelse att ha rätt. – Någon klok man, vars namn jag glömt, sa en gång att “den största fördom man kan ha är att tro att man inga fördomar har“.

Jag har nämligen alltid sett majoriteten av habitanterna (habbi-tanterna? oavsett kön så är det för mig just “tanter”) som frekventerar (fräckt ventilerar?) Passagen Debatt och många andra liknande ställen som varande lite väl normbubbleivrande och därtill fega. Snara till att peka finger och lika snara till att vara elaka. 1 på 1000 skulle kanske kunna tänka sig att säga detsamma som de skriver rätt upp i nyllet på en för dem okänd person om de stod ansikte mot ansikte. 10 av 100 tisslar bakom ryggen oavsett. (empirisk estimation – be mig för fan inte om en källa!) Det är väl iofs ett utbrett “internet-fenomen” som går i andan “Men internet är ju inte på riktigt, ta inte åt dig!”.

32745Vilket tyvärr leder till att många anser att de i yttrandefrihetens namn kan skriva vad skit de vill. De kan de ju iofs – och det just i yttrandefrihetens namn – men bäst vore om folk inte skrev saker till och om andra som de inte skulle kunna tänka sig att säga “face on” så att säga. Det handlar om rent jälva hyfs, helt enkelt!

Mymlans fundering om att “tänk” var anonym förstår jag fullständigt. Förvisso så är motsvarigheten till anonym att vara just “nym”, eller rättare: att ha ett namn, men ett namn är ju inte bara “Bengt Persson” eller något liknande, ett “namn” är även ett renommé – något ett peka tillbaka på – även om “namnet” i sig är en pseudonym. Det kan som i bloggosfären vara en länk till en egen blogg eller som på communities och diskussionforum ett användarkonto som varit aktivt ett tag. Nån som fått “cred” för tidigare texter helt enkelt.

Att komma in på en blogg och kommentera med “namnet” eva person utan en länk till en egen sida är enligt mig anonymt även om människan som kommenterar faktiskt heter just “eva person” och hennes man heter lennart, de delar ett gemensamt efternamn (som inte är “person”), och de båda är folkpartister boende i västra götalands län (spånar lite grand bara ;P).

no bullshitKommenterar man (eller för den delen skriver) under “namn” som Blogge Bloggelito eller Isabella Lund (eller för den delen mymlan eller nef, för att ta exempel som inte består av konstruktionen för- och efternamn) och därtill länkar till en egen blogg så är man förvisso anonym men inte okänd. Så om jag får vara lite förnumstig så kanske det var som så att din (här addresserar jag alltså mymlan) fundering angående signaturen “tänk” grundade sig mer i att hEn var “okänd” än att hEn var anonym?

Kanske det är dags att införa ett nytt ord i det svenska språket? “Pseudonym” är ju (ordagrant översatt) ett “falskt namn” och dem som skriver under pseudonym är vanligtvis anonyma så tillvida att deras rätta identitet är okänd för den stora massan. Sen så finns det ju dem som skriver under något som kan ses som en “pseudonym” fast deras rätta identidet faktiskt är känd om man tar sig tiden att leta efter den – det har likställts med “artistnamn” på en del håll och det funkar ju när det handlar om just artister som Markoolio, Dogge Doggelito, E-Type, Günter osv.

Det finns säkerligen en hel del folk därute som inte vet att E-Type egentligen heter Bo Martin Erik Erikson och att Dogge Doggelito faktiskt heter Douglas Léon. Men dessa två herrars identiteter är inte dolda, deras “artistnamn” är inte pseudonymer. De är på sin höjd “kvasinymer“. Och därmed så är mitt förslag på ett nyord presenterat.

Istället för ett “falskt namn” så blir det ett “liksom namn”, ett “liksomnamn” istället för “falsknamn”. Ett “aka” helt enkelt, dvs “also known as”, dvs “också känd som”. Blogge likväl som Dogge och likaväl E-Type som Deep|ed är alltså enligt mig “kvasinymer“. Isabella Lund likväl som George Sand på sin tid är pseudonymer så länge personerna bakom pseudonymen vill ha det som så. Och ibland så kan det gå illa om man identifierar sig för mycket (enligt andra?) med sin pseudonym. Deep|ed skrev om det för ett tag sedan. (3:e snippetsen om JT LeRoy)

Jag har varit aktiv på nätet sedan det knappt ens inte fanns typ (så gammal är jag) och det har alltid funnits “troll” och utöver det så har det funnits det “flamers”. Grunddefinitonen av dessa två slinker in i varandra en aningens. Ett troll ställer vanligtvis till oreda och gör detta som oftast genom att ifrågasätta uttalanden. Och det då på ett naivt och infantilt sätt. – En flamer gör detsamma men gör det utan att stå bakom de åsikter och argument som denna framför.

Trollet är alltså inte medveten om någon annan sanning än den som denne framför och kan för sitt liv inte förstå varför det finns folk som inte tycker som hEn gör. “Flamern” är fullt medveten om att det finns folk som har andra åsikter än vad som är “mainstream” men hEn framför ändå en motsatt åsikt (oavsett om hEn håller med eller inte) och det i enda syfte att starta just ett “flame war”.

FeedTrollEtt “troll” numer verkar så vitt jag kan se vara synonymt med “all above” även om det uppenbarligen kan sammanfattas med två kriterier: “jag vet inte vem du är och det du framför överensstämmer inte med det som jag tycker och här har framfört”. Här hade jag kunnat länka rumpan av mig, men jag uppmanar enbart den nyfikne att läsa valfria kommentarer hos Isabella, Deep|ed eller Blogge. För att bara nämna några få. Gemensamt hos de alla är iaf att vem som än kommenterar hos dem som framför något negativt inte ger någon som helst “referer”. Oavsett om de kallar sig martin, stina, eva eller för den delen Jan E så är de inget annat än okända namn.

Ett alias utan referens, en samling bokstäver utan renommé. Vem de är IRL (in real life, i riktiga livet) ger jag alltså blanka fan i – varesig det är på nätet eller i det riktiga livet – men någon slag referens än att deras ip-nummer sätter dem i södermanlands län eller surfandes från regeringskansliet vore faktiskt önskvärt. Vad de har för kön, ålder, yrke, bostadsort, religon, osv osv skiter jag faktiskt i – det enda jag begär är att de har något slags “IT-ID” så att man alltid kan härleda ett uttalande till något annat.

Annars så vore det alltför lätt att slinka in i kommentarerna någon annanstans och utge sig för att vara exemeplvis Blogge Bloggelito (något som faktiskt har skett) eller att kalla sig för Jan E eller för den delen Bulten i Bo både här och där. Bulten har iaf en blogg, men Jan E vet jag inget annat om än att hEn skriver här och där. När Bulten skriver så kan man iaf fråga Bulten på hans blogg om det var hEn som skrev – när Jan E skriver så kan det lika gärna vara min gamla moster i Korpolombilo likväl som Simon i Hunnebostrand som faktiskt var den som skrev. Enda sättet att veta vem som skriver, iaf till att det är samma person som skriver, är just någon slags konfirmering – det enda som ses utåt för alla andra är ju faktiskt det namn som väljs i kommentarerna.

Och nej – jag eftersöker inte någon slags e-legimitation för att få skapa en blogg och/eller att få kommentera andras bloggar. Det enda jag eftersöker är någon slags “netikett” som säger “här är jag” som, kan konfirmeras, och vad då “jag” är skiter jag högaktningsfullt i då det är vad som skrivs som är det primära. Dock så vore det alltså önksvärt om möjligheten att skriva i andras “namn” på något sätt minimerades och man därmed alltid visste att det var samma peson som man diskuterade med.

Det är ett dilemma – men vad jag har märkt så är det tyvärr majoriten av kommentarerna som man suckar över som också är postade av folk som man inte kan finna någon som helst “cred” för någon annanstans. Som singaturen “tänk” på passagensidan som mymlan länkade till för att bara ta ett exempel – susa runt lite själv i kommentarsfäleten i diverse boggar där användaren inte är direkt anonym och inte heller hymlar med sina åsikter – jag lovar er; den som kommer med denhårdaste kritiken är också den sen inte lämnar en länk till en egen blogg/hemsida/whatever…

Kortfattat till mymlan då: Onda människor finns överallt, alla människor har en ond sida, utsidan och ytligheten kommer först, vill man hugga så hugger man främst på det yttre, kan man inte hugga på det yttre så försöker man hugga djupare, det som är djupt för en själv är inte alltid djupt för någon annan, hittar man inte målet så går man på något annat. Detta leder till att dem som letar mål i normbubblan missar – men det kan man väl bjuda på. Dock så bör man då och då ge dem en “poke” på att de skiter i fel hål. Eller att de “barkin’ up the wrong tree”. Typ. Eller så är man så “elak” att man lämnar dem i deras förvirring och låter dem famla där i mörkret och gegga runt i sin normbubbla tills de drunknar. Så länge de inte tränger ut ur denna för mig så förhatliga bubblan och spyr sin galla över andra så är iaf jag nöjd – ser jag att det görs så protesterar jag. Och det högljutt…

Utöver detta så hoppas jag att Alter Ego återigen får kontroll över sin egen blogg. Sänt jävla skit då!

22 Responses to “Anonym, okänd, troll eller bara dum?”

 1. Hemskt vad arg du verkar.Ta det lugnt nu.Det är ju bara ettor och nollor som gör detta Internet och med ett knapptryck sä är allt borta en dag. :)

 2. Bra analys av trollfenomenet…
  Jag har ju också varit på nätet bra länge, och känner igen trollen.
  Jag har drabbats främst de gånger jag vågat vara personlig. Då jag varit ledsen, mått dåligt, etc. Då har de poppat upp och plötsligt har alla möjliga “tänk” “betraktare” och “läsare” haft stenkoll på allt jag gjort på nätet i flera år och skriver för att såra…
  Så jag är van.

  Försöker att inte bry mig/ta åt mig, men tycker som du – ibland måste man markera. På nåt sätt.

  mymlan’s senaste bloggpost..mymlan spammar

 3. Hej
  Mycket bra inlägg … tack för det!
  Det ligger mycket i det du säger och du redogör för skillnaderna mellan att vara okänd och anonym. Det är väl något som vi alla brister i att göra då och då.

  Monika Ringborg’s senaste bloggpost..Finns den rätta ..?

 4. [...] 12 07 Nef har skrivit mycket bra om troll. Eller kanske snarare om skillnaden mellan att vara anonym/känd på [...]

 5. [...] vänlig själ som ställer upp. Anonymitetens vara eller icke vara, spelar det någon roll? Nef, skriver bra om detta. Jag menar spindeln i nätet, är vi alla. Hur vi beter oss i de ‘avatarer’ vi [...]

 6. Pelle skrev:

  Hemskt vad arg du verkar.Ta det lugnt nu.Det är ju bara ettor och nollor som gör detta Internet och med ett knapptryck sä är allt borta en dag. :)

  Ja du Pelle, om du ser mig som arg där så bör du nog önska dig att inte få se mig då jag de facto är arg. :P

  Egentligen så talar din kommentar för sig själv när det kommer till att illustrera just det jag ville få fram i inlägget; Du skriver under namnet “Pelle”, lämnar ingen som helst referens till vem du är, kommenterar mig istället för det jag skriver och avslutningsvis så tar du dig friheten att parafrasera just andemeningen av det jag pekar på och dessutom så verkar du mena det också – nämligen att allt för många tror att det som skrivs och sägs till folk på internet inte är på riktigt. Som om det handlade om något slags rollspel. Radera skiten så är det glömt? Ta bort det så har det aldrig hänt?

  Visst – en knapptryckning och orden är borta, men denna knapptryckning tar inte bort den effekt som orden gav. För du är väl inte så ignorant att du faktiskt tror att det inte sitter en riktig människa i andra änden som faktiskt kan ta åt sig av de ord som du eller någon annan får för sig att skriva?

 7. [...] om “anonymitet” där ex.vis Marcus Birro ansåg skulle förbjudas – en åsikt som nef briljerar ned genom att påpeka att vem som helst kan kalla sig Bo Persson och vara lika jäkla anonym. Jag [...]

 8. Hej, jag kom hit via länk i mymlans blogg och även om jag inte har någon egen blogg och alltså inte personligen drabbas av troll och flamers så kan jag också uppröras över hur folk beter sig i kommentarer och diskussionsforum. Just för att jag inte har en blogg (eller hemsida för den delen) så kan jag inte länka och är därför – enligt din defintion – anonym; jag säger inte att du har fel: även om jag alltid använder samma nick (mitt förnamn fö) och samma email-adress i alla bloggar där jag lämnar en kommentar så är ju detta bara synligt för blogg-ägaren, andra har ingen möjlighet att veta vilken “malin” det är som är ute och beter sig.

  Det här är ett dilemma men vad är lösningen? Jag vill inte blogga själv för jag är usel på att skriva och är alltför fantasilös för att komma på nåt att lägga upp på en hemsida men jag läser gärna andras bloggar och ibland (som nu) vill jag ändå kommentera. Man kanske kan lägga ut en länk till någon profil som man har reggad (t.ex. Facebook) istället? Jag tror jag skall börja med det – jag begår premiär här hos dig (hoppas jag fick till länken också).

 9. Nehej, det gick inte – nu då?

 10. Malin – funkade bra! Men man kanske inte alltid vill lämna ut sin bild och allt, och det är nog inte det vare sig nef eller jag menar…

  Det som dessutom är kännetecknande för “trollen” är att de oftast bara snackar skit coh sprider elakheter. Som att det är lätt att kritisera som anonym. Det är ju därför man stör sig på dem.

  mymlan’s senaste bloggpost..imissyou

 11. Sen får man kanske tänka på att inte alla använder facebook. ;) Har man inget konto på facebook kan man heller inte se någon profilsida som länkas.

  drf’s senaste bloggpost..Plus är minus

 12. Riktigt, riktigt bra skrivet!

  Det handlar verkligen inte om att man ska lämna sitt passfoto och personnr när man kommenterar, men en giltig epostadress är inte för mkt begärt.

  Nini’s senaste bloggpost..Yesssss part II

 13. [...] Uppskjutning: Fredag::07/12-07::01:55:25Position: Strategiskt kommunikationsunderstöd för fälttrupper Nyttolast: Anonym, okänd, troll eller bara dum? [...]

 14. Mymlan, det är klart att man inte alltid vill hänga ut så mycket info om sig själv men i det här sammanhanget tyckte jag det kändes rätt. Jag kommer nog att lägga ut profillänken nästa gång jag kommenterar i din blogg också, av ren barnslig trots; lite: “jag räds inte trollen” – enfaldigt förstås men vad gör man? Hoppas att trollen inte har Facebook kanske :)

  drf: det är ett elände! men jag har iaf försökt ;)

 15. skitbra analys och klockrent skrivet! bockar och tar av mig hatten (främst för att visa min nya sexiga frilla men även givetvis av respekt ;)

  puckon finns det överallt och det gäller att välja vilka man bemöter. jag gör det för att jävlas tillbaka och vetskapen om att de sitter på sin kammare och är upprörda är bränslet. de riktigt tvärkorkade raderar bara. min blogg, mina regler.

 16. Hoppsan, ser att jag av misstag lämnade min kommentar på fel ställe! (under “Rätta in dig i ledet, ungjävel!”). Trots det kan jag väl bevärdigas ett svar, eller?

 17. @ Jan E

  Egentligen så är du faktiskt inte i position att bevärdigas ett svar, ty det finns inget annat att svara dig än att du (återigen?) tillskriver dig själv en alltför stor betydelse. Detta då förutsatt att du faktiskt är den “Jan E” som jag fört en singulär och kort konversation med hos LouiseP tidigare.

  Som besökare på just andra bloggar har jag (och andra) nämnligen ingen som helst möjlighet att kontrollera att det är samma person som kallar sig för “Jan E” från gång till gång.

  På min egen blogg må jag ha denna möjlighet genom att jämföra den angivna mejladressen, men det är ju inte så förbannat svårt att ange “jan_e@slaskpost.se” från gång till gång och att någon annan gör detsamma för att jag, likväl som läsarna av bloggens kommentarsfält, ska tro att alla som kallar sig för “Jan E” är en och samma person.

  En jämförelse av ip-adresser kan ju iofs hjälpa, men oftast så hjälper även detta endast bloggägaren – och vem är jag (eller någon annan) att bestämma att folk när de kommenterar på en blogg alltid ska sitta på samma plats/vara uppkopplade från samma ip-adress?

  Om det gick att ställa in så skulle jag faktiskt föredra att det fält som skulle vara obligatoriskt var en giltig webbadress hellre än en “giltig” e-mailadress. En webbadress är liksom lättare att kolla upp än en slumpvis genererad e-mailadress. (den som skriver in svd.se som “sin” webbadress bannar ju ut sig själv)

  För du tror väl inte att man trots att man angett att en e-mailadress är obligatorisk för att en kommentar ska godkännas/publiceras de facto sitter och mejlar människan bakom adressen för att ta reda på om det är en korrekt och korrelerbar e-mailadress?

  Möjligt är alltså att jag hade just dig i åtanke när jag i ett stycke i inlägget ovan nämnde “Jan E (om nu just “du” är den som jag tidigare kommit i kontakt med hos LouiseP) eller så menade jag någon som faktiskt heter Jan E i betydelsen att “E” är initialen till ett mellannamn och efternamn är något annat, eller så kanske jag menade att även Jan Eliasson, Jan Emanuel Johansson eller för den delen någon som är ett stort “fan” av Pistvakt som besitter en oerhörd fascination över storebror “Jan E” i denna tv-serie/film men egentligen heter Bjarne Sturlason faktiskt även de kan kalla sig för “Jan E” på nätet utan problem. Kvasi- eller pseudonymen är alltså inte just “dig” reserverat.

  “Bjarne Sturlason” är sedan ett namn som inte skulle säga mig ett dyft då jag som jag redan förklarat i texten endast bryr mig om den renommé som personen har genom ett eget skrivande. Och där räknar jag alltså inte in det kräkliknande kommentarsskrivandet som du (om nu “du” är den jag tror du är) hittills framfört på nätet i minst 7 års tid.

  Signaturen “Jan E” fick helt enkelt klä skott för det jag ville framföra, men jag kunde ju lika gärna ha syftat till alla liknande signaturer – typ “Pelle” eller “stina” som gärna kommenterar till höger och vänster utan att lämna någon “refferer” – och jag gjorde väl därtill den jämförelsen och därtill så tog jag upp probelemet med vara säker på att det är samma “Pelle” eller “stina” som skriver varje gång. Eller för den delen samma “Jan E”.

  Om du som skrivit kommentaren ovan, likväl som den kommentar som hamnade på helt fel blogginlägg vilket ledde till att jag av princip valde att lämna det obesvarat, är samma “Jan E” som jag sett på andra bloggar samt i otaliga kommentarsfält på exempelvis Sourze vet jag alltså inte – men om så är fallet så undaber jag mig fler kommentarer från dig så länge du inte håller dig till ämnet för bloggposten du kommenterar.

  Summa summarum som ett svar på din(?) tidigare postade kommentar:
  * Njae, om det var just dig jag skrev om har jag inget belägg för.
  * Ptja, om det är samma person (dvs “du”) som ligger bakom allt jag funnit på nätet med signaturen “Jan E” så klassar jag dig nog mer som en “flamer” än ett “troll” fast ett “flaming troll” passar nog bäst.
  * Var kom “”Isabella” in i det hela?

  Den sista frågan då ställd med det inläggs innehåll och ämne som du från början hade för avsikt att kommentera.

  Summa summarum av inlägget ovan, då du uppenbarligen inte förstod det:
  Det enda jag vill ha sagt med det inlägget är att jag (rent empiriskt) märkt att de kommentarer på blogginlägg som är kritiska, provokativa, gränsar till personagrepp, har en benägenhet att gå “off topic”, osv i 9 fall av 10 är postade av folk som inte lämnar någon slags “refferer” till en sida där de själva lägger fram sina åsikter, dvs de åsikter som de har som triggats utan att någon annan i klartext först uttryckt sin åsikt.

  Är det för mycket begärt!?

  Så i fortsättningen “Jan E” – om du vill mig något som inte har med inlägget som jag postat att göra så kan jag peka dig i riktingen “gästbok”. Dock så finns det inga som helst garantier att jag svarar dig där heller, ty det är endast en möjlighet att prata med mig – inte en rättighet.

  Principiella regler när det kommer till modererandet och responsen på kommentarer på denna blogg är alltså kortfattat detta – jag raderar inga inlägg – på sin höjd kan jag tänka mig att redigera dem om delar av inlägget uppenbarligen bryter mot någon lag.

  Inte heller så kan man kräva att jag ska svara på ett kommentarsinlägg. Förblir det obesvarat så är det uteblivna svaret det enda svar du får. Eller så orkade jag helt enkelt inte. :P

  Ett undatag gjordes dock i detta fallet, och detta blev nog enda gången som “Jan E” (eller vem fan hEn nu är*) fick en specialbehandling av mig.

  * som jag den gamla “sleuth” jag är inte redan lyckats leta fram det “bara för att”… :-P

 18. Oj så mångordigt. För att vara en så obetydlig person så avsatte du ändå rätt mycket dyrbar tid på mig ;-) Jag måste alltså ha satt rätt djupa spår i ditt medvetande. Jag undrar varför.

  Det är riktigt att jag är samma Jan E som skriver på Sourze ibland. Men du kan förstås inte utgå från att alla Jan E på nätet är identiska med mig. På Sourze däremot har man en skyddad signatur. Där kan ingen annan än jag använda signaturen Jan E. Jag är dock säker på att inte alla på Sourze finner mina kommentarer ”kräkliknande”. Jag förstår faktiskt inte vad som gör att du uttrycker dig så nedsättande. Är det bara folk som delar dina åsikter som du behandlar med respekt?

  Att jag nämnde Isabella i min förra kommentar var förstås för att hon deltog i den diskussion som du och jag hade senast hos Louise P och för att hon kunde intyga att jag inte kränkt henne, vilket hade påståtts av somliga.

  Slutligen: Det är väl ändå inte mitt fel att det finns problem med identifiering av personer på nätet som man diskuterar med?

 19. Du är fanimig ett enda stort skämt.

  Har du hört talas om besöksloggar någon gång Jan E? Jag kan ju bara konstatera att om man räknar bort mina och sambons egna besök på den här bloggen och därtill inte räknar med de besök som vår kodgud gör så har du sedan i måndags klättrat upp på förstaplatsen som min mesta besökare när man räknar samman de besök du gör hemifrån och de besök du gör från arbetet.

  Man undrar ju vem som satt spår i vem. :P

  Utöver det – diskussionen hos Louise P berörde inte Isabella för fem öre – det vi diskuterade var om män kunde våldtas. Och mig då, på ditt initiativ då du fick för dig att jag var min sambo och du kunde köra ålderskortet genom att klappa honom på huvudet med en von oben-/lilla gubben-attityd.

  Kamma till dig för fan!

 20. [...] att skriva ett inlägg där jag öppet och rent fiskiskt (dvs. punkt för punkt) bemötte den obskyra Alfas argument som hon framfört där sedan igår, men Dick föregick mig och tog allt i ett svep i [...]

 21. [...] fre, 11 Jan, 2008, 02:05 polymeriska tankar trackade Anonym, okänd, troll eller bara dum? [...]

 22. [...] snart 1½ år sedan skrev jag del 1 (som var fan så långt) och jag trodde inte att en del 2 skulle komma, men nu är den [...]